Zakelijk bloemist Bouquet Exclusief gegarandeerd duurzaam

Zakelijk bloemist Rian van Kemenade heeft haar Eindhovense bloembinderij Bouquet Exclusief duurzaam gecertificeerd. Met het predicaat Barometer Duurzame Bloemist behoort ze tot een steeds groter wordende groep duurzame bloemisten in Nederland. Kemenade zet hiermee haar liefde voor de natuur om, in verantwoord bloemwerk voor de zakelijke markt.

De ondernemer behaalde voor haar zaak de zilveren status. Ze vindt het heel belangrijk gecertificeerd te zijn, mede omdat ze een zakelijke bloemist is. “Niet alleen zijn vele bedrijven in Eindhoven met duurzaamheid bezig. Het is ook belangrijk, omdat de wereldbevolking dusdanig gestegen is dat het milieu steeds meer wordt belast. We gebruiken meer en meer energie en gebruiken te veel bestrijdingsmiddelen. Dit laatste is ook zeer schadelijk voor mens, dier en milieu”, aldus de ondernemer die bezorgt bij bedrijven, instellingen en organisaties in Eindhoven, Nuenen, Geldrop, Veldhoven, Waalre en Valkenswaard.

Eisen

Met het Barometer-certificaat biedt Kemenade de garantie dat ze duurzaam onderneemt en duurzamer inkoopt. Om te voldoen aan de eisen van de Barometer veranderde ze onder meer alle verlichting in LED. Daarnaast liet de bloemist vorig jaar zonnepanelen op het dak installeren. “Groene stroom hadden we al. Ook scheidden we al jaren alle verpakkingen. Dit is een kwestie van gewenning. Papier bij papier, plastic bij plastic en groen bij groen. Uiteraard heb ik daarnaast milieuvriendelijke schoonmaakproducten, herwinbare inpakfolie en ongebleekt papier”, zegt Kemenade.

Een ander belangrijk onderdeel van de certificering is het inkooppercentage bloemen en planten met een keurmerk. Denk hierbij aan MPS-A(+), Fairtrade/Max Havelaar, Planetproof en EKO/Biologisch. De bloemiste zegt: “Ik koop voornamelijk MPS-A bloemen in. Het inkooppercentage duurzamere bloemen is daarbij ruim 35 procent. Met goud wordt het verantwoorde inkooppercentage minimaal 50 procent.”